Državni podsticaji za snimanje u Srbiji

Republika Srbija poseduje dobre temelje za uspešnu filmsku industriju budući da raspolaže potvrđenim visokokvalifikovanim i obrazovanim kadrom iz svih sektora, profesionalnim ekipama sa višegodišnjim iskustvom, izvanrednim lokacijama i cenjenim filmskim studijima. Vlada naše zemlje je prepoznala kapacitet domaće filmske industrije i od 2016. godine Ministarstvo Privrede Republike Srbije sprovodi program podsticaja,  koji je od 2021. godine preuzelo Ministarstvo kulture i informisanja stvorivši sve potrebne uslove da produkcija u Srbiji ostvari svoj puni potencijal.

Program stalno otvorenog konkursa predviđa da se podsticajna sredstva ostvaruju kroz povraćaj uloženog novca u audiovizuelno delo u iznosu 25% od kvalifikovanih (prihvatljivih) troškova koje je investitor ostvario u Srbiji za igrani film, TV film, TV seriju, animirani film, audio i/ili vizuelnu postprodukciju audiovizuelnog dela i 20% za namenski film (reklame), pod jednakim uslovima za domaće i strane investitore. U avgustu 2019. usvojena je nova uredba koja omogućava ostvarivanje 30% podsticaja za filmove čiji budžet iznosi minimum 5.000.000,00 evra.

Korisnik podsticajnih sredstava može biti pravno ili fizičko lice za čiji se račun i čijim se sredstvima finansira, odnosno sufinansira proizvodnja audiovizuelnog dela u Republici Srbiji. Pravni okvir ulaganja je Uredba o podsticajima investitoru u Republici Srbiji.

Podsticaјna sredstva investitoru dodeljuјu se u cilju podržavanja stvaralaštva u oblasti audiovizuelne proizvodnje, osnaživanja kulturnih i privrednih aktivnosti i povećanja zaposlenosti u filmskoj industriji, kao i promociјe potenciјala Republike Srbiјe u kinematografskoj delatnosti.

Srbija kao zemlja nudi širok spektar različitih lokacija za snimanje (planine, jezera, pećine, vinogradi i ravnice) kao i arhitektonska zdanja iz različitih epoha što pruža neograničene produkcione mogućnosti. Naša produkcija nudi pomoć pri izradi čitavog spektra audio-vizuelnih dela:

  • Reklame
  • Muzički spotovi
  • Igrani filmovi
  • Igrane serije
  • Animirani sadržaji
  • Dokumentarni filmovi
  • Post produkcija ili VFX

rađenih prema standardima svetskih produkcija zahvaljujući visokokvalifikovanom kadru otvorenom za saradnju pri odabiru najboljeg kreativnog i tehničkog pristupa. Uz visok stepen profesionalnosti u produkcionom pristupu realizaciji projekta nudimo uslugu kreativne saradnje našim partnerima u pripremnoj fazi. Uz organizaciju produkcije u Srbiji ističemo i naše usluge servisne produkcije u svim zemljama regiona (Hrvatska, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Makedonija i Slovenija).

Ukoliko ste zainteresovani za saradnju možete nas kontaktirati putem maila.

Pratite nas @archangeldigital

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.