Balkanska međa
film

Film „Balkanska međa“ je akciona drama koja za okosnicu ima istinit istorijski događaj iz juna 1999. godine. Tajna desantna akcija male multietničke jedinice sastavljene od pripadnika svih zemalja bivšeg SSSR-a na međunarodni aerodrom Slatina u Prištini prepletena je sa svakodnevnim životom ugroženih srpskih civila na Kosovu i Metohiji tokom bombardovanja SR Jugoslavije. Ponovno okupljanje jedinice, rasformirane nakon vojnog zadatka na teritoriji Bosne i Hercegovine 1995. godine, na novom ratištu je tajni zadatak organizovan zbog zadržavanje strateškog cilja do dolaska zvaničnih SFOR i NATO trupa. U priču, smeštenu u poslednji trenutak raspada Jugoslavije, o spašavanju srpskih zarobljenih civila od surovih terorističkih paravojnih jedinica smešten je melodramski odnos između ruskog vojnika Šatalova i Jasne, doktorke iz Srbije.

Reditelj filma je Andrey Volgin dok su scenaristi Andrey Anakykin, Ivan Naumov i Natalyaa Nazarova. Mešovitu glumačku ekipu predvode Miloš Biković, Anton Pampushnyy, Milena Radulović, Miodrag Radonjić, Aleksandar Srećković Kubura i Yuriy Kutsenko. Film „Balkanska međa“ je rusko – srpska koprodukcija realizovana 2019. godine. Film je ostvaren u saradnji sa producentskom kućom Bless Film iz Rusije. „Balkanska međa“ je nakon dugo vremena prva koprodukcija podržana od strane Ruskog i Srpskog Ministarstva kulture. Većina filma, oko 70%, je snimano na teritoriji Republike Srbije. Film je po premijeri bio na prvom mestu po gledanosti u Rusiji dok u Srbiji beleži preko 300.000 bioskopskih gledalaca.

„Filmska priča „Balkanske međe“ je važna onoliko koliko nam je i istorija važna. Film ima mogućnost i zanimljivu osobinu da istoriju o kojoj priča pretvori u iskustvo jednog naroda i društva, a da to iskustvo kasnije, eventualno, postane neka vrsta mudrosti i zrelosti. Zato je svaki trenutak u istoriji važan i vredan priče. Balkanska međa je granica koju čovek ima u sebi. Ona se nalazi unutra, možda je to granica savesti ili možda bola. Nije u pitanju samo teritorijalna granica a kultura je vesnik nekih dobrih promena.“

Miloš Biković

Pratite nas @archangeldigital

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.