Budi Bog s nama
film

Očekuje nas veliki povratak Slobodana Šijana, reditelja antologijskih ostvarenja domaće kinematografije, novim filmom „Budi Bog s nama“ koji je u završnoj fazi pripreme.

Filmska priča novog ostvarenja Slobodana Šijana je o životu Boška Tokina, pionira filmske kritike na našim prostorima i avangardnog umetnika, koji je bio jedna od vodećih ličnosti kulturnog života Beograda dvadesetih godina 20. veka. U Parizu Balkana, kako su tada nazivali našu prestonicu, kroz život prvog filmskog stvaraoca koji je završio u zatvoru zbog svoje umetnosti defilovale su znamenite ličnosti jugoslovenske istorije poput kralja Aleksandra, Ive Andrića, Miloša Crnjanskog, Branislava Nušića i Žanke Stokić. Šijan je reditelj koji je još od svojih filmskih početaka naklonjen subverzivnoj umetnosti  verujući da ona stvara kreativnu atmosferu. Ovakav autorski stav jednog od najvećih jugoslovenskih filmskih stvaraoca sa naših prostora se sjajno uklapa sa umetničkim delovanjem protagoniste njegovog novog filma. Film „Budi Bog s nama“ iako inspirisan istinitim događajima i ličnostima bliži je fantaziji o sudbini intelektualca u promenljivim vremenima i političkim okolnostima. Ostvarenje o ovom zaboravljenom umetniku, ispričano u šijanovski komičnom tonu, nosi naziv po Tokinovom prvom avangardnom filmu koji je nestao pod misterioznim okolnostima nakon snimanja. Glavnu ulogu, Boška Tokina, u filmu tumači Miloš Biković dok uz njega glumačku ekipu čine još i Goran Bogdan, Sloboda Mićalović, Viktor Savić, Momčilo Otašević i Nebojša Dugalić. Kao koproducenti u realizaciji filma učestvuju Srbija, Hrvatska, Slovenija, Crna Gora, Češka, Bugarska i Rumunija. Snimanje filma „Budi Bog s nama“  otpočelo 2019. godine je u završnoj fazi realizacije a već sada ima obezbeđenu distribuciju u čak 26 zemalja sveta.

“Moj pokušaj je da kroz neke ozbiljne tonove koji se nadvijaju nad Boškovom sudbinom priđem jednom periodu, naročito 1924. godini, koji je neobično veseo jer je to vreme mladosti i pokušaja da se izmeni svet koji je tek preživeo užasan rat.”

Slobodan Šijan

Pratite nas @archangeldigital

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.