Južni vetar 2018
film

Petar Maraš, momak dobre duše, član je beogradske automobilske mafije kojom upravlja Car. Maraš nepromišljenim izborom, odstupajući od razrađenog plana „poslovanja“, krade neprovereni auto. Ali ulov je ovoga puta automobil sina šefa bugarskog narko klana sa kokainom namenjenim Golubu, gazdi beogradske narko mreže. Pogrešan izbor, utemeljen u čistoj strasti prema automobilčićima još od detinjstva, Marašu otvara vrata beogradskog podzemlja uplićući ga u igre mnogo surovije od onih na koje je bio spreman. Srbija „Južnog vetra“, u kojoj je sprega kriminala i države jaka, je zemlja na raskrsnici puteva droge koju sa komšijama spaja i zajednički melos ulice, kafana i klubova.

Da li je Maraš dorastao svetu u kom nema pošteđenih, u kom su institucije na pogrešnoj strani, u kom je porodica ugrožena i u kome može biti samo jedan? Reditelj filma je Miloš Avramović koji zajedno sa Petrom Mihajlovićem potpisuje i scenario. Ulogu Petra Maraša tumači Miloš Biković, njegovog najboljeg prijatelja i ne tako hrabru podršku, Baću, Miodrag Radonjić dok su ostale uloge poverene Nebojši Glogovcu, Draganu Bjelogrliću, Aleksandru Berčeku, Jovani Stojiljković, Milošu Timotijeviću i Luki Grbiću. Uzbudljiva i realistična drama smeštena na beogradski asfalt ispričana kroz akcione sekvence je, bez premca, najgledaniji film u protekloj deceniji prema zvaničnoj listi koju je objavio Filmski centar Srbije.

„Zaista je neverovatno da je poslednjih decenija bilo samo nekoliko pokušaja da se napravi film koji bi se bavio temom organizovanog kriminala. To kao da je bila nedovoljno interesantna ili nedovoljno “intelektualna“ tema za naše reditelje i scenariste. Kriminalci su do sada na srpskom filmu uglavnom prikazani kao karikature ili groteskne prikaze, kao nešto što ne zaslužuje ozbiljan tretman. Smatram da će ovaj film popuniti prazninu u srpskoj kinematografiji i dati temi organizovanog kriminala jedan novi pečat“

Petar Mihajlović

Pratite nas @archangeldigital

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.